Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 - PRINCIPAL CLUB THEATER MYΛOΣ




ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ (48 δημητρια)
Από τους Penthesilea Group

Πώς παίρνει μπρος η γλωσσική μηχανή; Πώς φτιάχνεται ένα έργο που μιλάει ακατάπαυστα τρέχοντας, σαρώνοντας, γκρεμίζοντας; Μέσα από μια μοντέρνα δραματουργική προσέγγιση, δώδεκα νέοι ηθοποιοί μιλούν για όσα έγραψε στην ιστορία του, ο Γερμανός κλασικός Χάινριχ φον Κλάιστ. Μέσα στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αχιλλέας και η Πενθεσίλεια, οι Έλληνες και οι Αμαζόνες, ο κόσμος των αντρών και των γυναικών, έρχονται αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν και όσα τους χωρίζουν. Έρωτας, πόλεμος, στην σφαίρα του μύθου. Και πάλι έρωτας και πάλι πόλεμος, στη σημερινή πραγματικότητα. 

Ένα κλασικό ρομαντικό κείμενο. Δώδεκα νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι οποίοι, μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους, από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μια παράσταση, η οποία ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία, πήρε όμως πολύ γρήγορα «εξω-σχολικές» διαστάσεις, χάρη στο κέφι των παιδιών και τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ακύλλα Καραζήση. Νεανικές ανησυχίες, τολμηρότητα, ανατρεπτική διάθεση. Ο Κλάιστ γράφει στη Γερμανία του 19ου αιώνα. Η Πενθεσίλεια κι ο Αχιλλέας αλληλοερωτεύονται κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Μια ομάδα νέων ηθοποιοιών επιχειρούν το ξεκίνημά τους, στην Ελλάδα του 2013. Τρεις τόποι, τρεις εποχές, τρεις γλώσσες. 

Η Πενθεσίλεια (1808) είναι ένα έργο νεανικό, με θέμα τον έρωτα και τον πόλεμο, τη συνύπαρξη ερωτικού πάθους και ανταγωνισμού, τη μάχη των δύο φύλων. Ο Κλάιστ (1777-1811) εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και τον Όμηρο. Ανάμεσα στους δύο εραστές, την πολεμόχαρη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια και τον Αχιλλέα, αρχηγό των Ελλήνων, υψώνεται ο πόλεμος. Το επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι που τους ενώνει έχει τραγική εξέλιξη. Ο έρωτας ταυτίζεται με τον θάνατο, η Πενθεσίλεια κατασπαράζει το αντικείμενο του πόθου της και αμέσως μετά αυτοκτονεί, χρησιμοποιώντας ως φονικό όπλο τον ποιητικό λόγο.

Στα πλαίσια των 48ων Δημητρίων και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Ακύλας Καραζήσης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Παραδοσιακοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή

Παίζουν: 
Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου,
Έλλη Ιγγλίζ, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μιχάλης Κίμωνας, 
Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Γιάννης Νιάρος, Γιώργος Ονησιφόρου,
Κατερίνα Παπανδρέου, Σπύρος Σταμούλης, Αλέξανδρος Φράγκος

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - 8€ (Φοιτητές/Κάρτα Δημητρίων) & 10€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 20:00
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 21:00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2310428088






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου