Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΦΟΡΟΥΜ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ



                                                                                        



Ολοκληρώθηκε το διήμερο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας στη Θεσσαλονίκη

Με τις σύγχρονες τάσεις γραφής στο χώρο των Βαλκανίων και της Ελλάδας ήρθε σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης που παρακολούθησε Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας,
 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Επί δύο ημέρες, νέοι καλλιτέχνες του θεάτρου  ανέλαβαν να ζωντανέψουν αποσπάσματα οκτώ φρέσκων κειμένων και να μεταφέρουν ιδέες, αισθήσεις αλλά και σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους συγγραφείς στον ευαίσθητο αυτό, γεωπολιτικά, χώρο.

Θεατρόφιλοι, άνθρωποι του θεάτρου της πόλης, φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών και σπουδαστές δραματικών σχολών, βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν την πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ και να την αγκαλιάσουν με αγάπη και ενδιαφέρον, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση της διοργάνωσης.

Τη διήμερη παρουσίαση προλόγισαν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Αλέξης Αλάτσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης, μέλος του ΔΣ του ΚΘΒΕ και η Αμαλία Κοντογιάννη, υπεύθυνη του γραφείου Δραματολογίου και Διεθνών Σχέσεων του ΚΘΒΕ και η Μαριάνθη Πάσχου που εκπροσώπησε το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Στις αναφορές τους υπογράμμισαν τη σημασία της παρουσίασης του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την ανάγκη διεύρυνσης των συνεργασιών των πολιτιστικών φορέων για την προώθηση των σύγχρονων τάσεων στη θεατρική γραφή αλλά και τη γνωριμία και συνομιλία με το έργο των γειτονικών μας χωρών. Επίσης, τονίσθηκε η επιθυμία εκ μέρους του ΚΘΒΕ να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και να θεσμοθετήσει την διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση του κοινού και απέναντι στην πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ και της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες από  τις πρόσφατες πλημμύρες στα Βαλκάνια.

Τέλος, μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε με την ερμηνεία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, διαβάζοντας το βραβευμένο κείμενο της συγγραφέως Πέννυς Φυλακτάκη, «Το κτίριο».


Τα έργα που παρουσιάστηκαν στις 10 και 11 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, έπειτα από επιλογή από το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.:






Γραφείο Τύπου, Προβολής & Επικοινωνίας Κ.Θ.Β.Ε.
τηλ.: 2315 200010, 23125 200032, 2315 200024 / e-mail press@ntng.gr
ιστοσελίδα www.ntng.gr / facebook www.facebook.com/ntngreece
youtube www.youtube.com/ntngreece / twitter @ntngreece
Συντονιστής γραφείου Τύπου: Γιάννης Κεσσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου