Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

STUDIO VIS MOTRIX "ΦΛΥΑΡΑ ΓΟΝΑΤΑ" : Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

STUDIO VIS MOTRIX



“Φλύαρα γόνατα”: Ο άνθρωπος πίσω από τον καλλιτέχνη

Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 29/01/2015


Σελίδα εκτύπωσης
Το έργο της Σάσας Νάτση “Φλύαρα γόνατα”, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου, κάνει πρεμιέρα αύριο, στις 9.15 μ.μ., στο Studio Vis Motrix. Στην παράσταση συμπράττουν η θεατρική ομάδα Eclipses Group Theater και η ομάδα χορού Vis Motrix.
Επιμέλεια: Γεωργία Μηλίτση
Η πλοκή ξετυλίγεται όταν δύο νέοι εισβάλλουν σε μια ερειπωμένη έπαυλη μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που αγωνιά για τη θέση της στη ζωή και την τέχνη. Ο καλλιτέχνης και το νεαρό ζευγάρι, που εκπροσωπούν τρεις συγκρουόμενους κόσμους, ξεκινούν μία οξεία διαμάχη για τη σχέση του καλλιτέχνη με τον άνθρωπο. Με επίκεντρο τον άνθρωπο-καλλιτέχνη, τα “Φλύαρα γόνατα” είναι μια αλληγορία για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, για την αέναη επιδίωξη του ανθρώπου να κατακτήσει τη ζωή, αντί να τη βιώσει. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γρηγόρης Παπαδόπουλος εξηγεί: “Προσπαθώντας να κατακτήσουμε τα πράγματα, ουσιαστικά κλείνουμε, κλειδώνουμε. Ο ήρωας (καλλιτέχνης) είναι στο τέλμα, αλλά αισθάνεται ότι κάτι έχει αφήσει, κάτι τον ‘τσιμπάει’ βαθιά μέσα του. Του λείπει η επαφή. Έχασε την ανθρωπιά του. Ο χώρος που εισβάλλει το ζευγάρι είναι ο πύργος, η φυλακή του ήρωα. Ο νεαρός αντιπροσωπεύει το ορθολογικό στοιχείο της εποχής και η γυναίκα είναι η ελπίδα που, ενώ υιοθετεί αναγκαστικά τα αντρικά πρότυπα για να επιβιώσει σε μία πατριαρχική κοινωνία, κρατά ακόμη μέσα της τα θηλυκά στοιχεία”.
Άμεσος και άκρως ποιητικός λόγος
Η ηθοποιός Αίγλη Κατσίκη, μιλώντας για τη φιλότεχνη νέα που υποδύεται, επισήμανε πως αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ο ενθουσιασμός και η ελπίδα που φέρει σε συνδυασμό με το ότι έχει συνείδηση της δύσκολης πραγματικότητας. Ο ηθοποιός Δημήτρης Όντος είπε για το ρόλο του: “Ο νεαρός αντιπροσωπεύει την εποχή. Λειτουργεί με τα όρια, τα πρέπει και τη λογική”.
Ο ηθοποιός, χορευτής και δάσκαλος υποκριτικής Κώστας Γεράρδος, που υποδύεται τον καλλιτέχνη, είπε για το κείμενο της Σάσας Νάτση “Ο λόγος της είναι άμεσος αλλά και άκρως ποιητικός. Σου αφήνει ένα ανοιχτό πεδίο εξερεύνησης, για να το γεμίσεις με σένα, με την εμπειρία και την υποκριτική σου. Σε ωθεί να αναμετρηθείς με την τέχνη και μόνο τότε μπορείς να πας μπροστά.”
Ένα κέντρο και μικρό πυρήνα των τεχνών επιθυμεί να γίνει το Studio Vis Motrix ο ιδρυτής του Κώστας Γεράρδος, ο οποίος τόνισε ότι πέρα από θέατρο το StudioVis Motrix λειτουργεί και ως εργαστήρι χορού και υποκριτικής. Η σκηνογράφος Λέα Κούση υπογράμμισε ότι ο χώρος δεν έχει σταθερή μορφή και είναι εξαιρετικά ευέλικτος για έναν δημιουργό. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το δάσκαλό του Κώστα Γεράδρο ως καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τόνισε πως συνεχίζει να διδάσκει ακόμη κι όταν είναι ο ίδιος ηθοποιός. “Είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η παράσταση και ο λόγος που συνεχίζουμε να κάνουμε τέχνη αυτήν την εποχή”, συμπλήρωσε.

Συντελεστές
Σκηνογραφία - κοστούμια: Λέα Κούση
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Φωτισμός: Μαρία Λαζαρίδου και Κέλι Εφραιμίδου
Κίνηση - χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Video - Trailer παράστασης: Σάββας Κατιρτζίδης και Κυριάκος Νοχουτίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Ορτετζάτος
Κατασκευές: Κώστας Πασχαλίδης
Ειδικές κατασκευές: Μαίρη Ενισλίδου
Κατασκευή κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Βογιατζόπουλος

Πληροφορίες
Studio Vis Motrix, Έδισσον 4
Ημέρες & ώρα παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου