Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ "ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΩ ΑΡΤΑ" ΑΠΟ 8 ΜΑΪΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΡΥΗ , ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 Θεατρική Στέγη "Άρατος" στη Θεσσαλονίκη, δύο από τους συντελεστές της ομώνυμης κωμωδίας της Χριστίνας Λιόλιου, αρνούμενοι πεισματικά να γυρίσουν πίσω στην κλειστή κοινωνία της περιφέρειας και να συνεχίσουν να υφίστανται την "ταμπελοποίηση" που τους επιβάλλεται εξ'αιτίας των προσωπικών τους προτιμήσεων.

Για το κοινό βέβαια που "ξαναγυρίζει" ή πηγαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Βασίλη Τσικάρα, που έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια, η όλη προσπάθεια είναι για άλλη μια φορά άκρως επιτυχημένη.

Χωρίς φωτεινές επιγραφές και τον πόλεμο της λεζάντας, στη συμβολή Μοσκώφ και Φράγκων στη Θεσσαλονίκη, στο μικρό και συγχρόνως μεγάλο, καλλιτεχνικά, θεατράκι είναι πραγματικά καθηλωτική η ατμόσφαιρα. Η προσεγμένη διακόσμηση της αίθουσας με τη σαγήνη του ιδιαίτερου φωτισμού και της σειρηνικής μουσικής, προιδεάζουν το κοινό ότι θα γίνει κοινωνός μιας ποιοτικής θεατρικής παράστασης. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης συμμετέχουν στη διανομή ρόλων και μαζί με το υπόλοιπο καστ, Κική Σπύρου, Μαρία Βλάχου και Αντώνη Χαλιάσο καθιστούν το κοινό κοινωνό σε μια διαδικασία "παραγωγής τέχνης."

Μια σπαρταριστή κωμωδιούλα, πάλι η ίδια αίσθηση του ανάλαφρου και "light" θα λέγαμε στην αρχή, μέχρι να έρθουν από το πουθενα στις κατάλληλες στιγμές σαν σφήνες οι ατάκες του Βασίλη Τσικάρα να πικάρουν, να "βάλουν το κοινό στη θέση του" απέναντι στο βαρύσήμαντο παραγματικά θέμα της διαφορετικότητας στις προτιμήσεις του καθενός και τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στον κοινωνικό περίγυρο. Καταδεικνύεται με αριστοτεχνικό τρόπο ότι αυτό το στοιχειό της προκατάληψης που τελείως αυθαίρετα ξεκίνησε και κατάφερε να θρονιαστεί στις ζωές των ανθρώπων, βρίσκεται τελικά μόνο στο μυαλό αυτών που το καλλιεργούν. Οι ήρωές μας παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, πετάνε από πάνω τους οτιδήποτε τους σκιάζει και τους περιορίζει και τολμούν να ζήσουν, να κάνουν σχέσεις, να ερωτευθούν, να αλλάξουν μυαλά και συνήθειες και να ζεσταθούν στη συντροφιά των συνανθρώπων τους.

Παρακολουθούμε λοιπόν τη δημιουργό, Χριστίνα Λιόλιου, να ερμηνεύει με ευαισθησία και μέτρο συγχρόνως τον ρόλο της Πόπης, η οποία μοιράζεται τη ζωή της με τον Λεό (Βασίλης Τσικάρας), απερίγραπτος και μοναδικός όπως πάντα, σε ένα σκηνικό απόλυτης ξεγνοιασιάς, συμβιβασμένοι στην καθημερινότητά τους. Τα πάνω κάτω όμως θα φέρει η άρτι αφιχθείσα από Αμέρικα η Λένα, (Κική Σπύρου), η αρπακτική αδερφή της Πόπης, που πραγματικά εντυπωσιάζει με μια ερμηνεία τελείως διαφορετική από αυτήν στο "Σπαγγέτι αλα Γαλλικά." Είναι τώρα η αλανιάρα, η αρπάχτρα με την τσίχλα και τη βαριά αυθάδικη φωνή που αδίστακτα πραγματοποιεί κάθε της επιθυμία πουλώντας ακόμη και την ίδια της την αδερφή. Τα απρόοππτα και οι εκπλήξεις περισσεύουν και απάντηση στα ερωτηματικά που δημιουργούνται έρχεται να δώσει ο παραπονιάρης, χαριτωμενούλης, Αντώνης Χαλιάσης με το ιδιαίτερο στυλ λίγο πριν το τέλος. Καθόλη τη διάρκεια των εξελίξεων, η περίεργη κυρά-γειτόνισσα με τα μπικουτί, ένας ρόλος άριστα ερμηνευμένος από τη Μαρία Βλάχου, μας σπάει τη μύτη νοερά με τις σπανακοτυρόπιτες που προσφέρει συνεχώς για να χώνει ελεύθερα τη μύτη της στη ζωή των άλλων.

Μετά το τέλος της παράστασης οι συντελεστές απαντούν σε όλα τα ερωτήματα στον καθένα προσωπικά και είναι στ' αλήθεια η στιγμή που αντιλαμβάνεται κανείς αυτήν τη μοναδική αμεσότητα και την έντονη ομαδικότητα των παραγωγών τέχνης της θεατρικής ομάδας του Βασίλη Τσικάρα, έτσι απλά, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

Συντελεστές
Κείμενο: Χριστίνα Λιόλιου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνικά – κοστούμια: Θεατρική Ομάδα Άρατος
Δημιουργικό: Μύρων Μούτος, Νίκος Γκάρας
Ήχοι – φώτα: Γιώργος Στεφανίδης, Δημήτρης Προύσαλης
Βοηθός παραγωγής: Κλειώ Λιάβα

Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Βλάχου, Χριστίνα Λιόλιου, Κική Σπύρου, Βασίλης Τσικάρας, Αντώνης Χαλιάσος.

Info:
Πρεμιέρα: Παρασκευή 8 Μαΐου 2015
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Θέατρο: Άρατος (Μοσκώφ 12 με Φράγκων)
Τηλ. κρατήσεων: 2315 312 487 / 6945 512 412

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου